Kisah Aku di Mindanao…

Wartawan Malaysia tembusi kubu MILF
14-11-2007 12:45:31 PM
Oleh SALHAN K. AHMAD

PETALING JAYA: Krew penggambaran sebuah syarikat produksi tempatan telah berjaya memasuki kubu sebuah kumpulan pemisah bersenjata di Filipina, menurut salah seorang anggota krew tersebut.

MILF

“Sebelum ini tidak pernah ada media yang dapat memasuki kubu pemimpin kumpulan pemisah Moro Islamic Liberation Front (MILF) dan menemuramah ‘mujahidin’ di situ,” dakwa penerbit program Ahmad Fazlan Shah Abd Rahman.

Katanya lagi, beliau selaku wartawan dalam tugasan tersebut telah menemuramah seorang jurucakap kumpulan tersebut, Eid Dur Reza, setelah berjaya memasuki kubu berkenaan yang terletak di Kampung Kidapawan, Cotabato City.

Bagaimanapun, Ahmad Fazlan terkilan kerana tidak dapat menemuramah kumpulan Abu Sayyaf, kumpulan bersenjata yang dikehendaki kerajaan Filipina dan Amerika Syarikat atas dakwaan melakukan terorisme.

“Kami tidak berjaya mendapatkan akses untuk menemui kumpulan Abu Sayyaf,” katanya, yang berada di kepulauan konflik itu selama 10 hari sehingga minggu lalu.

Jelasnya, beliau telah dibantu untuk menemui sumber-sumber untuk laporan mereka oleh seorang pengarah Institute of Bangsamoro Studies, sebuah institut yang dibangunkan untuk mengkaji isu-isu berkaitan kaum Moro.

mStar Online sebelum ini melaporkan program berkenaan dijalankan untuk mengimbangi laporan media Barat yang sering melabel kaum Moro dan kumpulan Abu Sayyaf sebagai kumpulan militan.

Tugasan itu juga bertujuan mengkaji jaringan kumpulan Abu Sayyaf untuk menentukan sama ada mereka benar-benar mempunyai kaitan dengan kumpulan Al-Qaeda seperti yang didakwa oleh media antarabangsa.

Ahmad Fazlan, 25, juga berkata kandungan berkenaan akan disiarkan sepanjang dua episod dalam satu slot istimewa rancangan ‘Expose’ sempena sambutan Hari Raya Aidiladha di saluran Astro Prima.

Petikan:

http://mstar.com.my/cms/content.jsp?id=com.tms.cms.article.Article_385a9962-c0a85062-5fc71000-cf7ff7ac

Advertisements

About massa121

Be a Creative Thinker....
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Kisah Aku di Mindanao…

  1. Auzani says:

    Assalamualikum fazlan,

    kenal aku lagi ke….jumpe jugak kau yek… hehehe papaghal email aku… ok.. take care..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s