Kisah Aku Sebelum Pemergian Ke Mindanao…

Dokumentari bongkar kehidupan Moro, Abu Sayyaf
25-10-2007 05:38:43 PM
Oleh SALHAN K. AHMAD

PETALING JAYA: Sebuah syarikat produksi tempatan akan membuat satu siri dokumentari mengenai kehidupan kaum Moro dan kumpulan Abu Sayyaf di Filipina untuk siaran Astro Prima.

Penerbitnya Ahmad Fazlan Shah Abd Rahman, 25, berkata program berkenaan dijalankan untuk mengimbangi laporan media barat yang sering melabel kaum Moro dan kumpulan Abu Sayyaf sebagai kumpulan militan.

“Kami akan memberi tumpuan ke atas masalah-masalah yang dialami oleh penganut Islam Moro dan kumpulan Abu Sayyaf. Kita tahu laporan-laporan media barat suka melabelkan kumpulan ini sebagai militan, sedangkan kaum Moro ini adalah satu kolektif autonomi yang mahukan kemerdekaan daripada Filipina.

“Kami juga mahu mengkaji jaringan kumpulan Abu Sayyaf ini. Benarkah mereka dikaitkan dengan kumpulan Al-Qaeda seperti yang didakwa oleh media barat sebab saya dapati laporan-laporan daripada sumber-sumber ini amat berat sebelah,” katanya ketika dihubungi mStar Online hari ini.

Beliau yang juga akan bertindak sebagai wartawan bagi tugasan tersebut berkata, pengarah eksekutif Institute of Bangsamoro Studies akan membantu mereka menemui sumber-sumber untuk laporan mereka.

“Prof Abhoud Syed M. Lingga, akan menjadi pemandu arah dan laporan kami banyak diasaskan daripada kajiannya ke atas kaum Moro dan juga Abu Sayyaf,” katanya.

Selain mempengerusikan Majlis Rundingan Rakyat Bangsamoro, Prof Abhoud juga berpengaruh di kalangan pemimpin kumpulan pemisah Moro Islamic Liberation Front (MILF).

Dua lagi kumpulan utama yang dianggotai penganut Islam di negara itu adalah Moro National Liberation Front (MNLF) yang berpendirian neutral serta kumpulan pemisah Abu Sayyaf yang dikaitkan dengan jaringan pengganas antarabangsa oleh Amerika Syarikat setelah serangan 11 September 2001 di New York.

Mindanao
Kumpulan aktivis berdemonstrasi bagi memprotes penggempuran ketenteraan ke atas kumpulan Abu Sayyaf pada pertengahan Ogos lalu. (Foto fail AFP)

 

Ahmad Fazlan menjelaskan, masalah utama yang perlu dihadapi olehnya dan juga dua orang jurukamera untuk tugasan itu adalah berkaitan akses ke wilayah-wilayah sensitif di Mindanao dan Basilan.

“Kami mungkin tidak dapat berjaya untuk masuk kerana kawasan ini dikawal ketat oleh tentera Filipina dan Amerika Syarikat. Tetapi kami tetap akan cuba,” katanya yang akan bertolak ke negara itu esok bagi menyiapkan tugasan selama seminggu.

“Keadaan di situ masih belum stabil. Setiap hari ada saja laporan mengenai tembakan dan sebagainya, tapi itu bukan penghalang bagi saya kerana minat dalam bidang kewartawanan,” katanya.

Beliau yang berpengalaman melaporkan mengenai penindasan ke atas orang Islam di negara bekas wilayah Soviet Rusia itu berkata beliau merancang tugasan itu bukan kerana untuk memenuhi permintaan penonton.

“Wartawan perlu menjadi orang pertama yang mengetahui mengenai sesuatu perkara. Saya berminat dengan tugasa ini atas rasa ingin tahu, tetapi kebanyakan yang kita tahu mengenai orang Islam di sana adalah melalui media barat, jadi saya ingin pergi buat laporan sendiri,” katanya.

Tambahnya lagi, hasil daripada tugasan itu akan disiarkan melalui program ‘Expose’ di saluran Astro Prima pada bulan November.

Petikan:

http://mstar.com.my/cms/content.jsp?id=com.tms.cms.article.Article_d6785372-c0a85062-1e6f6780-d385ddc7

Advertisements

About massa121

Be a Creative Thinker....
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Kisah Aku Sebelum Pemergian Ke Mindanao…

 1. Gaano kita iniibig? itulot mong isaisahin ko..
  Iniibig kita hangang kataimtiman, kalaparan at kasukdulan
  Ang aking kaluluwa’y kaya kang sapitin, kapag ang pandamdam ay naglaho na
  para sa katapusan ng Buhay at Huwarang Pagpapala.
  Iniibig kita kahanay ng pangaraw-araw’

  maksudnya…
  How do I love thee? Let me count the ways.
  I love thee to the depth and breadth and height
  My soul can reach, when feeling out of sight
  For the ends of Being and ideal Grace.
  I love thee to the level of everyday’s
  Most quiet need, by sun and candle-light.
  I love thee freely, as men strive for Right;

  hehehe, terrer tak aku cakap tagalog..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s