Siti Norma Jadi Hakim Wanita Pertama di UAE…

cjmtansrisitinorma-8.jpg

DUBAI, 25 Mac (Bernama) — Tan Sri Siti Norma Yaakob, yang mencipta sejarah sebagai hakim wanita pertama di Emiriyah Arab Bersatu(UAE), menyifatkan pelantikan beliau itu sebagai suatu tanggungjawab yang perlu dilaksanakan dengan sewajarnya.

Bekas Hakim Besar Malaya itu bagaimanapun berkata pada mulanya, beliau agak gusar apabila memikirkan tentang reaksi UAE terhadap seorang wanita Islam yang dilantik sebagai hakim.

“Tapi, apa yang saya sangkakan itu terbukti salah. Selain itu, negara saya juga berbangga dengan pengiktirafan yang diberi kepada saya,” kata Siti Norma, seorang daripada enam hakim baru di Mahkamah Pusat Kewangan Antarabangsa Dubai.

Siti Norma memberitahu akhbar XPress bahawa beliau berasa bangga serta berbesar hati dengan pelantikan itu dan bersyukur atas keyakinan yang diberikan kepadanya.

Siti Norma juga melahirkan keyakinan bahawa pelantikan beliau ke jawatan itu akan membantu merapatkan lagi hubungan antara UAE dan Malaysia.

Siti Norma, 67, bersara sebagai Hakim Besar Malaya pada 2007, setelah berkhidmat selama 43 tahun dalam bidang perundangan. Beliau merupakan wanita pertama yang menyandang jawatan itu di Malaysia.

Beliau menasihati peguam wanita di UAE supaya berusaha dengan tekun dan bersemangat kental bagi memajukan kerjaya masing-masing, sambil menyatakan bahawa Malaysia sendiri mengambil masa lebih dua dekad selepas kemerdekaannya sebelum mempunyai seorang hakim wanita.

“Rekod pencapaian anda tidak akan diabaikan untuk selama-lamanya. Ia akan diambil kira suatu hari nanti dan apabila ini berlaku, anda akan dapat melihat seorang wanita Arab dilantik sebagai hakim di UAE,” kata beliau seperti yang dipetik oleh akhbar berkenaan.

Siti Norma mengaku beliau pernah berasa kecewa apabila mendengar kenyataan berat sebelah yang dibuat tentang wanita.

“Tapi, lama kelamaan, saya belajar menerima perkara itu dan menganggapnya sebagai suatu cabaran,” kata beliau.

Siti Norma juga melakar sejarah sebagai wanita pertama Malaysia yang dilantik Hakim Mahkamah Tinggi sebelum menjadi akim Mahkamah Rayuan, Hakim Mahkamah Persekutuan dan Hakim Besar Malaya pada 2005.

Dilahirkan di Seremban, Negeri Sembilan pada 6 Julai 1940, beliau mendapat pendidikan dalam jurusan undang-undang di London.

Sumber: http://www.bernama.com/bernama/v3/bm/news.php?id=322603

Advertisements

About massa121

Be a Creative Thinker....
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s