SAKA: Misteri Alam Melayu

Oleh: Ahmad Fazlan Shah Abd Rahman

 

 

 saka

Saka…pasti ramai yang nak tahu pasal saka. Bukan ‘Sucker’ yer.. Sebut betul-betul… SA-KA.

Ini first Dokumentari bertajuk Saka: Misteri Alam Melayu, yang bakal ditayangkan di Astro tahun depan.

Scene Penggambaran Rumah di Kampung Baru, Kuala Lumpur

Scene Penggambaran Rumah di Kampung Baru, Kuala Lumpur

 

Director Man K sedang meneliti monitor ketika shooting. Berdiri baju biru adalah aku.

Director Man K sedang meneliti monitor ketika shooting. Berdiri baju biru adalah aku.

Buat masa ini, dokumentari ini masih lagi dalam pembikinan 60% siap. Insyallah, satu pelancaran dan promosi besar-besaran akan dilakukan bila siapnya kelak.

Bagi yang ada saka dalam sejarah keluarganya, elok tonton dokumentari ni.

Aksi lakonan Fara sebagai Pewaris Saka yang dah nak mampus, pastu kepingin makan nasi. So, melantak la dia.

Aksi lakonan Fara sebagai Pewaris Saka yang dah nak mampus, pastu kepingin makan nasi. So, melantak la dia.

Biar aku explain skit pasal saka ni apa dia… Bicara pasal SAKA ni adalah perkara yang sensitif bagi masyarakat Melayu. Ye lah, sesuatu yang tidak nampak dan tidak mudah untuk diyakini.

Sesi perbincangan bersama Director, Man K dan Cameraman, Tebuan.

Sesi perbincangan bersama Director, Man K dan Cameraman, Tebuan.

Masyarakat Melayu memahami saka sebagai ilmu yang diperturunkan atau dipusakai daripada waris teratas kepada waris di bawahnya daripada ibu ataupun bapa kepada anak, daripada datuk atau nenek kepada salah seorang daripada cucu atau cicitnya, ataupun ilmu yang dipusakai daripada seorang bapa saudara kepada anak saudara atau kepada seseorang yang berada dalam lingkungan keluarganya.

Inilah muka-muka bakal menyinari dunia penyiaran belakang tabir. Berbaju kuda belang tu, Akim aka Poyos dan yang macam gengster macho tu, Azhar aka A'a. Kedua-duanya Assist Producer dalam dokumentari antarabangsa ini.

Inilah muka-muka bakal menyinari dunia penyiaran belakang tabir. Berbaju kuda belang tu, Akim aka Poyos dan yang macam gengster macho tu, Azhar aka A'a. Kedua-duanya Assist Producer dalam dokumentari antarabangsa ini.

Semuanya bermula perjanjian nenek moyang kita dahulu kala seperti memuja untuk memohon perlindungan diri, harta dan keluarga.

Rentetan daripada kisah perjanjian inilah, maka wujudnya semua jenis saka, antara yang paling popular Saka Harimau, Saka Ular dan Saka Buaya.

 

Ustaz Man Kolam, Ustaz Haji Azhar Adnan, dan dua orang pemuda tahfiz dari Kg Baru.

Sebahagian daripada Tok Sheikh jemputan dalam pembikinan dokumentari Saka: Misteri Alam Melayu. Dari kiri: Ustaz Man Kolam, Ustaz Haji Azhar Adnan, dan dua orang pemuda tahfiz dari Kg Baru.

Mungkin antara kita tergelak dan terketawa ketika membaca kenyataan ini, tetapi hakikatnya benar. Malah, aku berani jamin ramai yang yang tidak mengetahui hukum hakam dan kesan akibat mewarisi saka ini.

Dan mungkin juga selepas siapnya pembikinan dokumentari ini, pasti akan mengundang pelbagai reaksi negatif daripada tokoh-tokoh akademik, ahli-ahli politik, pakar-pakar ekonomi dan makcik-pakcik kat kampung tu…

Antara krew belakang tabir yang komited dalam menghasilkan sebuah scene dokumentari yang menarik. Semua ni otai-otai belaka.

Antara krew belakang tabir yang komited dalam menghasilkan sebuah scene dokumentari yang menarik. Semua ni otai-otai belaka.

Bukan apa, dokumentari ini mesejnya hanya untuk menyedarkan masyarakat khususnya Melayu betapa syiriknya ada saka kerana majoritinya masih lagi mengamalkan legasi penyerahan saka kepada keturunan mereka.

Antara babak aksi Fara yang nak meninggal dunia cuba mengeluarkan saka dalam badannya. Seksa siyut kerana time ni semuanya kena makan asap tebal dari bekas telur tu. Cis...

Antara babak aksi Fara yang nak meninggal dunia cuba mengeluarkan saka dalam badannya. Seksa siyut kerana time ni semuanya kena makan asap tebal dari bekas telur tu. Cis...

Dan juga dokumentari ini juga mesejnya untuk mengajak masyarakat Melayu supaya kembali ke landasan Islam dan syariatnya.

Aksi bersahaja yang tanpa disedari.

Aksi bersahaja yang tanpa disedari.

Begitulah serba sedikit mengenai kandungan dalam dokumentari ini.

Perjalanan pembikinan dokumentari ini ala-ala ada drama skit. Jadi, aku kongsikan sebahagian rakaman ini berlangsung.

DEMI MASSA: Harap-harap penerbitan dokumentari ini berjalan dengan jaya. Yang penting, mesejnya sampai.

About massa121

Be a Creative Thinker....
This entry was posted in Dokumentari. Bookmark the permalink.

8 Responses to SAKA: Misteri Alam Melayu

  1. syirfan says:

    Tak sabar menunggu kehadiran karya baru ini…

  2. massa121 says:

    sama-sama menunggu kehadiran karya agung Alexander Bukan Zulkarnain juga…..

  3. noraitusaya says:

    Good luck for Saka. Mesti gembak punye! Tgk la saper direct!

  4. 001beautifulcrazy says:

    Bro …skrg ko main special project aja… gud luck ..

  5. akim kacak says:

    bangga dpt ‘buat’ dengan bro. yeargh!!

  6. nek yaa says:

    SAKA….gud for nothing..
    very gud 4 HELL…
    SHOW IT! Yeahh..bro!

  7. akim kacak says:

    biler nak tayang saka kat panggung pawagam….tak sabar nak tgk saka tayang kat panggung wayang..barula hebat en. fazlan aka massa121

  8. ijan says:

    sye nk taw mcm mner saka harimau

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s