Video jihad rakyat Malaysia di Syria tersebar

Video dipercayai dirakamkan rakyat Malaysia yang terlibat dalam peperangan saudara di Syria, dengan tempoh satu minit dan 33 saat mula tersebar di laman YouTube.

Video yang bertajuk Siria – Mercenarios Asiáticos Combaten en las Filas Terroristas – 7 telah dimuat naik ke laman YouTube pada 7 Jun lalu dan dirakamkan oleh seorang individu yang bercakap bahasa Melayu loghat utara.

syria-l-940x470

Video itu merakamkan sebuah kereta kebal bergerak ke medan pertempuran dan sekumpulan lelaki, yang berpakaian celoreng tentera dan bersenjata, berada di dalam sebuah trak pengangkut.

“Ya, kereta kebal sedang bergerak menuju ke destinasinya ke medan pertempuran, Allahuakbar, Allahuakbar…Kesemuanya cinta syahid,” kata jurukamera video itu.

Seorang lagi lelaki bercermin mata yang dirakamkan dalam video itu, turut berkata: “Mujahid-mujahid hensem”.

Menurut Bernama, rakaman video itu dikesan ketika Malaysia meminta pihak berkuasa Syria mengesahkan dakwaan berhubung penglibatan rakyat Malaysia dalam aktiviti militan di negara Timur Tengah itu.

Dalam kenyataan kelmarin, Kementerian Luar berkata, Malaysia menentang dan tidak merestui tindakan keganasan atau ekstremisme oleh mana-mana pihak termasuk oleh rakyatnya sendiri.

Kenyataan itu merujuk pada dakwaan bahawa 15 rakyat Malaysia yang terbabit dalam keganasan dan aktiviti jihad dengan kumpulan militan Negara Islam Iraq dan Levant (ISIL), kumpulan yang berpecah daripada Al-Qaeda, telah terbunuh di Syria.

Dakwaan itu dilapor dibuat oleh seorang pegawai Syria yang berpusat di New York pada sidang media 18 Jun yang turut mendakwa selain rakyat Malaysia, rakyat dari negara lain termasuk beberapa negara Asean juga terlibat dalam aktiviti seumpama itu di Syria.

Advertisements

About massa121

Be a Creative Thinker....
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: